Tuğla nedir?

Tuğla nedir?

Kaliteli Tuğla

 

Kil ağırlıklı bir çeşit toprağın dikdörtgenler prizması bloklar şeklinde kalıplanıp pişirilmesiyle yapılan yapı malzemesi. Ucuz ve kullanışlı bir inşaat malzemesidir. Tuğla kullanımı altı bin yıl öncesine kadar uzanır. İlk tuğlalar güneşte kurutulurdu; bunlara kerpiç denir. Milattan üç bin yıl önce ilk tuğla ocakları kurulmaya başlamıştırtuğla

Günümüzde tuğla ifadesi umumiyetle uzunluğu yaklaşık 20-22 cm, genişliği 9-11 cm ve yüksekliği 5-7,5 cm arasında olan bloklar için kullanılır. İçi dolu olan bu tür tuğlalar harman ismi verilen büyük tuğla ocaklarında imal edildikleri için harman tuğlası olarak isimlendirilir. Bu tuğlalar ülkemizde 400-600°C’de pişirilerek elde edilir.

On dokuzuncu yüzyılın ortalarında geliştirilen ve Batıda yaygın olarak kullanılan, daha büyük ebatlı ve içi boşluklu olarak pişirilmiş tuğlalar delikli veya boşluklu tuğla olarak isimlendirilir. Delikli tuğla aynı zamanda ses ve ısı izolasyonu da sağlar. Delikli tuğlalar umumiyetle fabrikalarda yaklaşık 1100-1200°C sıcaklıkta pişirilerek üretilir. Boyutları çeşitli ülke standartlarında belirtilmiştir. Ülkemizde delikli tuğlalar 19 x 19 x 13,5 cm, 19 x 19 x 8,5 cm veya 29 x 19x 13 cm gibi ebatlarda üretilmektedir.

Kaplama tuğlası olarak kullanılacak tuğlaların içine renklendirici oksitler katılarak veya bileşenlerin miktarları değiştirilerek koyu kırmızıdan beyaza kadar renkler elde edilir. Kilin az olduğu yerlerde kalsiyum silikat veya silis karbür kireç tuğlası yapılmaktadır.

İnşaat işlerinde kullanılanların dışında fırınlarda kullanılan yüksek sıcaklığa dayanıklı alümin ve silis esaslı ateş tuğlaları da vardır. Bu tuğlalar yaklaşık 1800°C sıcaklıkta pişirilerek elde edilir.

Kil bulunmayan ve yüksek sıcaklığa dayanıklı diğer bir tuğla türü ise manyezi ve krom  tuğlalarıdır. Bu tuğlalar çelik fırınlarında cam fırınlarında ve diğer edüstriyel fırınlarda kullanılır. Bunlardan başka silis, boksit, alemin, zirkon silisyum karbür ve dolomit tuğlaları da ateşe dayanıklıdır.

Günümüzde tuğla üretimi kilin çıkarılmasıyla başlar. İnce taneli hale gelene kadar değirmende ezilip öğütülen kil, koyu bir hamur elde edilecek gibi su ile karıştırılır. Daha sonra bu hamur kalıplar preslenerek veya kesintisiz bir dikdörtgenler prizması şekline getirilip istenen ölçüye göre dilimlenerek tuğla yapılır. Önce havada kurutulan tuğlalar daha sonra ocakta uygun sıcaklıkta yaklaşık 12 saatlik bir süreyle fırınlanır.

Sözlükte “tuğla” ne demek?

1. Duvar örmekte kullanılmak için kalıplara dökülüp güneşte kurutulduktan sonra özel ocaklarda pişirilen balçık.

Cümle içinde kullanımı

Tuğla büyüklüğünde bir delikten aydınlık giriyordu içeri.

Tuğla kelimesinin ingilizcesi

adj. brick
n. brick, clinker
Köken: Latince

Reklamlar

About Emek Tuğla Fabrikası

EMEK TUĞLA FABRİKASI 1979 yılından bugüne dek tuğla imalat sektöründe ‘devamlı kalite’ prensibinden hiç ödün vermeden gerçekleştirmiş olduğumuz, Marmara bölgesinden DOĞU Karadeniz'e kadar İÇ Anadolu bölgesinde özellikle ANKARA'DA On binlerce yapıya güven ve huzur ile imzamızı attık. İlkemiz: Müşteri memnuniyetini ve kaliteli üretim politikasını benimsemiş bir kuruluş olmakla beraber 100.000 adet/gün kapasitede çalışan fabrikamızla her yılın 12 ayı hizmet vermekle gurur duyuyoruz. İstanbul'dan Rize'ye, Kastamonu'dan Ankara'ya kadar çok cazip tuğla teslim fiyat avantajlarıyla 12 ay 365 gün hizmetinizdeyiz ! Türkiye'nin her noktasına hizmet veriyoruz... http://www.emektugla.com
Bu yazı tuglafiyatlari içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s